Öppna väggar

Graffitifrämjandet modererar en lista med öppna väggar i Sverige. Tänk på att tillstånden till att måla dessa väggar kan förändras. Håll er uppdaterade med hjälp av lokala graffitimålare!
Lämna gärna information till oss på GF för att hålla listan uppdaterad.

Lista över städer med öppna väggar

En öppen vägg är en yta där vem som helst får skriva eller rita vad hen vill. En öppen vägg kan brukas av många, men det finns idag vissa kulturella uttryck som lider större brist på ytor att uttrycka sig på än andra.

Vid en öppen vägg kan människor mötas och uttrycka sig på sätt som annars inte har någon självklar plats i det offentliga samtalet. Det är en kontaktyta mellan unga och vuxna, traditionella konstnärer likväl som graffitimålare kan stå sida vid sida och skapa med allmänheten som publik.

Graffiti och gatukonst är konstformer som på många platser runt om i Sverige idag saknar en yta att existera på, detta trots att graffiti brukar kallas för världens största konströrelse.

Trots graffitins stora popularitet och att den nu funnits i Sverige i mer än 30 år saknas det ofta kunskap och insikter om denna konstform. Graffiti och gatukonst bör behandlas och ges samma utrymme som andra konstformer. En attraktiv stad måste inkludera och bejaka invånarnas önskemål och klappande hjärtan för staden.

Det finns väldigt många människor som aldrig besöker museer eller konsthallar som genom öppna väggar får en helt ny möjlighet att ta del av och inspireras av konstnärliga uttryck.