Historia

Graffitifrämjandet (GF) är en ideell förening som bildades år 2011 i Stockholm. Stockholm präglades då av sträng nolltolerans mot alla former av gatukonst och graffiti, något GF hade som mål att förändra. Idén om föreningen väcktes efter Riksteaterns gatukonstkonvent Art of the Streets 2010. Det momentum som frågan fått efter konventet behövde en enad röst för att bemöta nolltoleransförespråkare, i decennier har det funnits främjare och eldsjälar som fört debatten, men GF blev den organisation som kunde knyta samman dessa olika personer. Idén med Graffitifrämjandet var och är att vi med en enad röst kan nå längre.

GFs första tid som förening präglades både av med- och motgångar. Det fanns de inom kulturen som ifrågasatte oss innan vi hade hunnit genomföra något och ännu inte riktigt visste hur vårt arbete skulle se ut. Från nolltoleransförespråkare kallades vi för en "tankesmedja för klottrare". Det var nog egentligen först under 2012 som föreningen gjorde sig synlig på riktigt. Utöver medarrangörskapet till Art of The Streets gjordes också ett graffitikollo, även det tillsamman med Riksteatern. Vi inledde även ett samarbete med Subtopia i Botkyrka och kunde genom detta bygga en öppen vägg om hela 90 meter där som ett par år senare kompletterades med en mindre vägg.

Året därpå 2013 gjordes en turné med namnet Walls of Fame tillsammans med Riksteatern. Tillsammans med Mad C från Tyskland, Kaos från Sverige och Bates från Danmark besökte turnén Botkyrka, Karlstad, Nyköping, Malmö och Göteborg för att hylla dessa städers positiva arbete med öppna väggar. När det treåriga Riksteaterprojekt under namnet Movement avslutas begränsas GFs möjligheter att göra stora påkostade arrangemang vilket gjorde att föreningen lade mer tid på att försöka påverka politiker och föra debatt.

Efter valet 2014 hade Stockholm fått en röd-grön-rosa majoritet i stadshuset som valde att stryka delar ur den kritiserade klotterpolicyn och deklarera slutet på nolltoleransen. Ett viktigt steg som inte hade tagits utan GFs arbete, stöd och påtryckningar. Under 2015 lades förslag om öppna väggar på Södermalm i Stockholm, förslaget kom att utredas med GF som expertis för att under sensommaren 2016 resultera i en öppen vägg i Tantolunden i Stockholm.

GF har genom åren även gjort mycket annat i form av samarbeten, förmedling av konstnärer och kunskapsspridning. Nätverket har vuxit med avdelningar och vänföreningar på flera platser i landet. GF var en del av Riksteatern fram till 2016 då man lämnade, för att stå helt på egna ben och göra medlemskapet gratis.

När 2016 närmar sig sitt slut kan vi glädjas åt ny forskning som visar på de många positiva egenskaperna hos öppna väggar och det faktum att Brottsförebyggande rådet nu rekommenderar kommuner att kontakta GF för expertis i frågor kring öppna väggar.

Graffitifrämjandet arbetar vidare för att främja graffiti och gatukonst!