Lucka 22. Skil

Ursprungsintervju från 2013

Skil har varit och är fortfarande en målare som influerar många andra målare i Sverige och även Europa. En trendsättare. Här med ett gäng feta målningar.

Victor – Tja! Läget? Kul med jul?
Skil – Tjo! Läget är bra tack och julförväntningarna höga! ;)

Vad skriver du nu?
Skil-TD (Top dogs)

Vad har du skrivit förut?
Lix och ett gäng andra namn under årens lopp.

Varför Skil?
Skil kommer just från tagen Lix (Liks). Liks blir Skil baklänges (Fyndigt!!)

Din stil har utvecklats med åren. Du är en av de som ligger i framkant och tar graffen vidare. En trendsättare. Känner du press eller förväntan från andra?
Tack för de vänliga orden men det är nog andra som är mer framstående än vad jag är i nuläget.

Jag gillar att utvecklas i min stil och inte stagnera och göra för mycket egna upprepningar. Jag känner nog ingen press från andra att behöva bevisa något men däremot har jag nog en press på mig själv att inte vara tillräckligt kreativ.

Nuförtiden försöker jag bara att måla (om jag har tid) när jag själv orkar och har lust för att inte tycka att det ska kännas tråkigt.

Hur länge har du målat?
Jag har mer eller mindre ritat hela mitt liv men med graff har jag hållit på med till och från sen mitten av 80-talet.

Du har varit med och sett graffscenen i Sverige förändras, har den förändrats till det bättre eller sämre?
Jag är inte särskilt uppdaterad vad som händer med ”scenen” generellt nuförtiden om jag ska vara ärlig men som det känns spontant går det väl lite upp och ner som med allt annat.

Vissa år ser man nya inspirerande stilar dyka upp på internet eller i närmiljön och ibland känns det som det inte har hänt så mycket. Men som sagt så jag vet jag nog inte direkt vad eller vem som kör.

I dag är det nog en bredare utveckling i hela landet än för 15 år sedan som känns positivt.

Varför började du med graffiti?
Jag blev nog till en början fascinerad av hur någon kunde ta sig friheten att måla en bild med spray på en offentlig yta. Det fanns en mystik runt det också som jag gillade att man inte visste hur personen bakom målningen eller tagen såg ut och varför personen hade fått för sig att måla just på den platsen. På den tiden var ju graffiti ett nytt fenomen så det var ju ballt bara i sig själv.

Varför har du fortsatt med graffiti?
Graffiti för mig är det roligaste jag vet att måla, om jag ska måla någonting, och hur man målar den på stora ytor med spray. Jag har svårt för canvasmåleri m.m. för att man då måste hålla sig till en liten begränsad yta jämfört med en vägg eller ett tåg. Graffiti gör sig bäst stort och i en publik miljö.

Det finns inget bättre och roligare än att måla med spray och då passar det bäst om formatet är stort så man kan ta ut svängarna.

Vilka graffitimålare har du målat med som imponerat på dig på något sätt?
Många jag har målat med har nog imponerat på mig på olika sätt. Vissa för att de är duktiga eller för att dom har en rutin kring målandet som har varit före sin tid.

Om jag ska välja någon eller några specifikt blir det VIM-crew isåfall.

Någon knas historia att dela?
Vi skulle måla färgwholecars på tuben i Vällingbydepån någon gång sommaren 1995-96. Vi gick in när det var dagsljus och måste ha blivit upptäckta på vägen in i hallen. Jag tror vi hade målat i max 5 minuter då vi hör ett högt cowboyvrål (JIIIIIIHAAAAAAAAA!!) inne i hallen och det stormar in rallare från alla håll och kanter. Vi står på det yttersta spåret mot ytterväggen och har bara en smal träbrygga att springa på led till en dörr mitt på depån som leder ut på spårområdet. Det kommer rallare bakom och framför och mellan vagnarna och de verkar vara taggade på att gripa oss. När vi efter en liten rush når dörren har alla kommit fram samtidigt så vi är nu en hel grupp med målare och rallare som står och drar och sliter i varandra och i dörrhandtaget för att komma ut ur hallen! Helt plötsligt får vi upp dörren och det blir som att dra ut proppen ur badkaret och alla rasar ut på spåret. Vi springer därifrån medans rallarna står kvar och skriker något som jag inte kommer ihåg.

När vi är i säkerhet märker jag att jag står krampaktigt och håller i det plasthandtag från den påse som jag hade haft sprayburkarna i. Resten av påsen är borta. En polare hade fått en rejäl smäll på huvudet av något vasst föremål och blödde rejält. Jag hade också, kände jag nu, två stora bulor i huvudet som jag måste ha fått under tumultet vid dörren. Vi hade nog så mycket adrenalin i kroppen då att vi inte kände något utan märkte det först nu. Vi garvade lite åt det hela men var nöjda med att ha klarat oss.

Vilka länder har du målat i?
Finland, Danmark, Norge, USA, Tyskland, England, Holland, Belgien, Ryssland.

Vilket land är favoriten?
Nu var det länge sedan jag var i Danmark men det har alltid varit ett favorit resemål att åka och måla i Köpenhamn. Sen har jag bara grymma minnen och bra erfarenheter av de andra platserna också. Men i Köpenhamn har jag varit flest gånger i alla fall.

Vad tycker du om graffitikulturen och scenen i Sverige?
Återigen är jag rätt så dåligt insatt men det jag ser tycker jag är positivt! Det känns som att det görs bra graff lite överallt nuförtiden! Hehe!

Vad tycker du om tågscenen i Sverige?
Jag målar inte själv tåg längre och har därför ingen koll alls generellt. Om det är någon tågscen i Sverige, trots allt, som jag är mest intresserad av så är det givetvis den från Stockholm eftersom jag själv bor här. Det görs fortfarande feta grejor på pendeln har jag sett trots det hårda klimat som verkar råda.

Nere i södra Sverige har jag sett att det görs riktiga rykare på brotågen och pågan!

Big up till dom som fortfarande håller på!

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?
Jag har nog inga direkta namn eller tags att rabbla upp men graff från Danmark, Ryssland, Tyskland osv blir jag inspirerad av. Det kan ibland vara en bild på en målning i en viss miljö som jag kan gå igång på.

Sen så är det, i alla fall för mig, inspirerande att måla med bra vänner som man kanske inte träffar så ofta som förut längre. Det blir alltid en energiboost för mig.

Hur började TopDoggz? Vad betyder crewet för dig idag?
TopDoggz kom till efter några öl på en uteservering vid Odenplan har jag för mig. Jag, Kaos och Assma tyckte vi skulle börja skriva något ihop och TD grundades. Vi bjöd in några bra gemensamma polare med olika målarbakgrund som vi trodde kanske ville vara med. Jag tror ingen vi frågade tackade nej haha!

Jag har som sagt inte tidigare direkt brytt mig om att vara med i ett crew men sen vi startade TD 1997 så har jag alltid skrivit det.

Vi som är med i TD träffas inte lika ofta längre men det är alltid kul att se att alla fortfarande skriver det då och då! Jag är helt klart stolt över att vara en i Topdoggz!

Vilken burk kör du med?
Jag tycker i stort sett alla burkar som går att få tag på nuförtiden är bra.

Vilken cap?
Om jag fick välja en enda cap att måla en hel målning med så skulle det vara en NYC-fatcap. Grymmaste allroundcapen!!

Vad handlar graffiti om för dig?
Att vara kreativ dom gånger jag målar! Jag försöker alltid att måla snabbt för att tvinga mig till att improvisera under målandet. Det gör att målningen blir så levande som möjligt trots att den är målad lagligt.

Vad gör du om tio år?
Jag kommer absolut att fortsätta måla graff! Det är ett hantverk som alltid går att utöva i någon form. Jag har trott flera gånger att nu har jag nog målat färdigt och lagt burkarna på hyllan men har alltid kommit till samma slutsats ändå.

Det finns ingen anledning alls att sluta med graff! Det gäller bara att utföra det på det sätt som man själv känner passar en bäst för tillfället. ;)

Någon hälsning till dem som läser?
Fortsätt fortsätta!

Tack Skil! Vi önskar dig fortsatt lycka till och ser fram emot att följa dig även framöver. Blessings! / Victor

Instagram – @skil_td