Lucka 7. Tim Timmey

Ursprungsintervju från 2014

Vad betyder graffiti för dig?
Graffiti har alltid betytt mycket för mig och jag får ofta höra att man kan se en ådra av graffiti i det mesta jag gör, när jag tatuerar, gör skulpturer, målar airbrush m.m. Jag vill idag försöka utvecklas och lägga mer tid på en målning istället för att göra många. Men sätter ofta för stor press på mig själv, på både gott och ont. Förr målade jag bara för att det var roligt och för att det var ett sätt att umgås. Nu känner jag att större utmaningar lockar till större glädje då belöningen också blir större då kampen är hårdare. Idag utför jag ofta uppdrag och vill då prestera mitt bästa varje gång.

Jag inspireras mycket av djur och natur, det gjorde att jag utvecklades till charactermålare istället för textmålare. Min cartooniga stil följer med i det mesta jag målar och starka färger är något som ofta används. Jag har också en liten gul fågel som kommer med på allt fler målningar jag gör. Den gör att målningarna ser gladare ut, den har blivit en del av mitt signum. De flesta som sett mig måla reagerar på att jag är snabb, sällan sist klar när man målar ihop. Graffitin har gett mig ett driv som jag tar nytta av i vardagliga livet.

Vilka inspireras du av?
Två graffitimålare som betytt mycket för mig är bland annat Heor, våra stilar fungerar bra ihop och vi båda målar fort. Sättet att måla med en stor text och en character bredvid gjorde att vi klickade riktigt bra. Tillsammans har vi varit runt och målat på många platser i världen och fler ska det bli. Glömmer aldrig när vi var på en ö i Thailand och stod längs med vägen och målade en stor vägg, flera av lokalbefolkningen stannade och frågade om vi kunde måla till dom också. Detta gjorde att vi fick lära känna många trevliga människor och bytte målningar mot inhemsk mat, boende och mopedhyrning m.m. Har fortfarande kontakten med de flesta vi målade till.

Jimmy Skize är den målare som hjälpt mig att utvecklas som konstnär. Från att lämna 2D målande till att hjälpa mig förstå hur man får djup i sina målningar och går mer över till 3D. Något jag aldrig kunnat göra på egen hand. Då jag tycker om att utvecklas är Skize en av dom som gör att jag kämpar vidare. Jag har mycket kvar att lära och det är kul att ibland stanna upp och titta på gamla målningar, finns mycket man idag velat göra om och lägga till.

Vad tycker du om graffscenen och graffkulturen i Sverige?
Sveriges graffkultur har under senare år blomstrat. I somras var jag bland annat delaktig i projektet Paint the city i Lindesberg. Riktigt kul att en hel stad fylldes med flera stora väggmålningar under en vecka. Mitt uppdrag var att tillsammans med sex andra målare dekorera ett stort parkeringshus. Träffade då många underbara människor, och hoppas på fler liknande samarbeten i framtiden. Flera stora graffitievent ägde rum i vårt avlånga land och nu avskaffas nolltoleransen i Stockholm. Även Helsingborg som jag bor i släppte på sin nolltolerans och vi kunde göra flera målningar som syntes under HX-festivalen. Graffitin blir mer och mer accepterad och kan förhoppningsvis ge fler färgglada städer.

Vad gör du om 10 år?
Om 10 år har jag säkert tvingas att trappa ner på mitt målande, men har garanterat inte slutat. Får se hur det går med min utveckling och kanske blir så i framtiden att man går tillbaka till att bara måla för att det är kul tillsammans med likasinnade.

En hälsning till alla nya och gamla målare som läser intervjun?
Till alla er som läser vill jag börja med att tacka för ett grymt år och tacka alla jag samarbetat med. Kommer en del spännande projekt under 2015 och jag ser positivt på framtiden. Önskar er alla en god jul och gott nytt år. – ett extra tack till Urbnarts för ett trevligt bemötande och snabba leveranser av färg.

Hur ser ditt kreativa/skapande/målande ut idag 2020?

Dagens situation är väldigt annorlunda. Idag lever jag som konstnär och älskar mitt jobb. Min mångsidighet att jobba både med måleri, skulpturbygge och keramik gör det möjligt att leva på konsten. Min stil och sätt att måla har förändrats, jag trivs med att utveckla mig och det driver mitt skapande att prova nya tekniker och försöka göra mer detaljer. Streetart har en hög efterfrågan och städerna blomstrar. Har sedan intervjun 2014 funnit många nya vänner runt om i världen.

Insta: @timtimmey