Lucka 2. Pike

Ursprungsintervju från 2013

Pike ger oss en inblick i hans värld. Med både tavlor och väggar. Från dåtid till nutid.

Victor – Tja! Läget nu med jul?
Pike – Nja, jag gillar att jobba. Men det är bra med en tid på året då man träffar släkt och familj.

Vad skriver du?
P!KE, NSA, TSF, GVB, HAIR och VIM.

Vad har du skrivit förut?
Massa olika versioner på P!KE och många olika tillfälliga namn t ex T-SHIRT.

Varför Pike?
Jag satte ihop de bokstäver som jag tyckte såg coolast ut i från den rådande tagstilen i Malmö under mitten av 80-talet. Ordet betyder både gädda och spjutspets, men för mig är det bara en bokstavskombination jag får leva med.

Hur länge har du målat?
Jag började tagga på platser jag lekte på som liten och använde mig av flera olika alias i olika kompissammansättningar. Jag gick ofta över mig själv för att inte avslöja att jag även ingick i ett rivaliserande graffiticrew. Min första tag var ?!P (ZIP), som jag såg i en annons med beställningstalong i tidningen Okej. Jag antar att de hade kvar texten ZIP för att det fanns en amerikansk förlaga med zipcode. Jag kände inte till att det fanns eller skulle finnas en ZIP i Stockholm.

Varför började du med graffiti?
Delvis för att jag hamnade i puberteten och insåg att teckna serier inte var ett särskilt bra sätt att få tjejer, och delvis för att jag på något sätt säkert ville imponera på de balla snubbarna på högstadiet. Men mest var det för att graffiti var så nära magisk upplevelse jag någonsin kommit.

Varför har du fortsatt med graffiti?
I den utsträckning jag gör det är det för att jag fortfarande känner att jag utvecklas och har mer att ge. Just nu är jag mycket mer fokuserad på annan konst men jag återkommer alltid till graffiti, det är min största kärlek.

Hur har graffitin påverkat dig i ditt konstnärsskap, och särskilt i dina konststudier på kungliga konsthögskolan?
Graffitin har stor betydelse för min konst då den är en stor del av hur jag formats och konst blir oftast mer intressant om den har en personlig kontext, sådant lärde jag mig där. Ett ”bevis” för att det funkar så är det projekt jag skapade tillsamman med NUG (King Of The Line, (under min tid på Konsthögskolan), där vi utgick från honom och hans liv, skalade ner bildspråket för att nå en renare och slagkraftig kommunikation. Vi gjorde 3 kortfilmer, Its So Fresh I Cant Take It (2001), Best Things In Life For Free (2002) och Su Casa Mi Casa (2003): https://www.youtube.com/watch?v=GbJVRFtDOfY

Du har varit med och startat upp Open Book Stockholm. Kul initiativ! Varför lägger du ner tid på ett projekt som detta?
Jag har alltid varit intresserad av ”slumpmässig” konst och ingått många konstsamarbeten och ägnat mig åt objektorienterad programmerad slumpkonst. Open-Books tillvägagångssätt att vara flera som ritar och suddar varandras linjer tills det framträder ett linje-”moln” som uppmanar hjärnan en ej förbestämd tolkning och bestämmer det motiv som blir, är kanske det bästa sättet att teckningssamarbeta om man vill bli förvånad och eller överraskad. Dessutom är träffar man många nya människor med liknade intresse. Open books bildblogg: http://openbookstockholm.tumblr.com och hur det går till: http://vimeo.com/6518837

Vilka graffitimålare har du målat med som imponerat på dig på något sätt?
ALLA jag målat med har imponerat på mig på något sätt. Jag väljer inte mina samarbetspartners utifrån att dom är bra graffitimålare, det är viktigare att de är bra vänner och intressanta individer. Oftast är dom både och.

Klassikern. Har du någon knas historia att dela?
För många nästan bara roliga och spännande för att favorisera någon. Värst var nog när jag och min dåvarande grafpartner fick jagen och jag krossade typ alla ben i vristen vid en järnvägsövergång och min vän Bam-Bam (Khaki) som även var bodybuilder bar mig likt Hulken till ett gömställe innan han sprang vidare och hämtade hjälp.

Vilka länder har du målat i?
Sverige, Danmark, Holland, Frankrike…

Vilket land är favoriten?
Holland, jag reste dit typ varje sommar mellan 1988-93 och stannade ofta några dagar i så många olika städer jag hann med, Amsterdam blev favoritstaden där jag spenderade mest tid. Nästan alla jag träffat där har varit/är inspirerande personer.

Vad tycker du om graffitikulturen och scenen i Sverige?
Graffiti blandas alldeles för ofta ihop med street-art i svensk media. Graffiti må vara street-art, men street-art är INTE Graffiti. Att man föredrar street-art för att man gillar att förstå vad man tittar på är inte så konstigt, jag fattar fenomenet, men hallå! Vad det gäller att ha koll på mer/fler än på dom graffitimålare jag gillar och umgås/umgicks med har jag inte, så jag har ingen åsikt om dem heller.

Vad tycker du om tågscenen i Sverige?
Den tågscen som intresserar mig är den som görs/gjorts av vänner. De enda jag kollar in ordentligt i graffititidningar är mina vänners målningar, dom är dessutom bäst! :)

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?
Utan ordning och säkert råkat missa någon, CORE, KAOS, NUG, AMAN, RUZE, DISEY, FINSTA, MAES, SABE, TRAMA, EGS, BLADE, FUTURA, SEEN, BANDO, MODE2, DELTA och typ 25 till.

Berätta om Recmode. Vad är det för något och hur började det?
Jag, Leolyxx och Finsta träffades ofta och experimenterade med olika animationstekniker. Utifrån det utvecklade vi en arbetsmetod och satte ett tydligt mål för vad vi ville göra för slags filmer, enkelt ”slagkraftigt” och med en handgjord feeling. Kolla in vår site: www.recmode.se

Vad är fördelarna med att vara kreativ framför datorn istället för med sprayburken?
Det är hälsosammare! Fast utan fysisk träning är det inte att rekommendera.

Vilken burk kör du med?
Det beror på vilken yta som ska målas.

Vilken cap?
En som är så hård att man hör när strålen träffar ytan, så att hela kroppen kan vara med när man drar upp motivet.

Vad handlar graffiti om för dig?
Att det var något vuxenvärlden visste mindre än jag om när jag var yngre. Att göra motiv som inspirerar personer på det sätt jag själv blev. Att få var del att ett globalt nätverk.

Vad gör du om tio år?
Eftersom 10 år går apsnabbt så lär jag göra det jag gör nu fast bättre.

Någon hälsning till dem som läser?
ETT LIV, ta vara på det och ANDRAS. Glöm inte att säga vad ni tycker, tänker och känner till era vänner en dag är dom borta :(

Någon hälsning till nya och yngre graffitimålare?
Nu är det er tur att visa var skåpet ska stå, jag vill bli förvånad, bring it on.

Tack Pike! Vi ser fram emot att se och höra mer från dig. Blessings! / Victor

Kolla in mer om Pike på nätet.

Instagram – @pike_nsa

Pike utställning 2012 på Larrys Corner i Stockholm (film av Ola Kalnins):
https://www.youtube.com/watch?v=x9dtSLbFc6Q

Paco – the Judo Popcorn, teaser:
http://www.youtube.com/watch?v=5s-b_J60nUo

Lite olika verk/projekt från när Pike gick Kungliga konsthögskolan + diverse:
http://hem.bredband.net/pike

Nästan alla skisser Pike gjort från -85 till idag:
http://outlinedump.tumblr.com