Lucka 15. Goner

Ursprungsintervju från 2013

Victor – Tja! Läget? Kul med jul?
Goner – Massa stress bara men har man barn så får man ta tjuren vid hornen och fira julen. Jodå lite kul är det!

Vad skriver du?
Goner är det jag skriver och det har jag skrivit sen 1990. Har haft en satans massa namn men Goner är det namn jag har fastnat för och haft längst även om jag är sjukt trött på dom bokstäverna just nu. Skönt att skriva något annat emellanåt. Är med i CMD. OSV. ORC.

Vad har du skrivit förut?
Som sagt har haft en massa namn men för att nämna några.. Doce, Dash, Psye, Semic, Gurgel. Gurgel var den tagen jag startade min karriär med 1985. Blev kallad för det av mina vänner så det föll sig bara naturligt att skriva det.

Varför Goner?
Kommer faktiskt inte riktigt ihåg hur Goner kom till men det betyder något i stil med förlorare eller något som är på väg bort… På väg att försvinna försöker bevisa att ord är just bara ord ibland kanske. Still around.

Hur länge har du målat?
Min första målning gjorde jag 1985 under Fittja tunnelbanestation. En as ful grön Gurgel blev det . Inget jag är stolt över direkt ha ha.

Hur kom det sig att du började med graffiti?
Hade en kompis som var dj och hade en jäkla massa sköna hiphopskivor hemma som han gjorde mixtapes av. Vi hade fått upp ögonen för breakdance och electric boogie 1984 och vi försökte väl dansa lite och så… och på vissa skivomslag så var det tags och lite målningar som såg bra ut tyckte man väl, blev nyfiken på vad det var för något. När en annan kompis till mig berättade att han målade var det en rejäl ingång till graffen. Träffade honom på byn i Södertälje där jag bodde då och han berättade att han natten innan varit och målat och var på väg att kolla hur den såg ut på dan och frågade om jag inte skulle hänga på och kika. Klart jag gjorde det!

På platsen han målat så hade han gömt burkar och gav mig lite slumpar som jag glatt satte händerna på. Sen dess var jag fast. Vi kunde åka runt i Stockholm i timmar bara för att spana in målningar andra målare gjort. Bara det var ju ett äventyr. Och äventyr är ju spännande och trevliga!

Vad har fått dig att fortsätta med graffiti?
Graffen är ett skönt sätt att uttrycka känslor. Det är skönt att se något växa fram från ingenting till ja vad som helst. Gillar och skapa och använda fantasin. Det kan vara allt från att snickra något till att hugga egna runstenar som jag har gjort några stycken. Plus att man träffat människor som man annars aldrig skulle träffat. Graffen har gett mig sjukt många kompisar å bekanta. Hej alla!

När vi intervjuade Ance så kallar han dig ”kung av blackbooks”. Du har skissat en hel del, mer än andra. Hur har det påverkat ditt graffitimålande?
Ha ha hmm kung av blackbooks vet jag nog inte riktigt om det är det rätta benämningen av mig. Men tack Ance för dom orden! Jo det stämmer att jag snöat in mig och skissat en del. Tycker att det är skönt och avkopplande att sitta och rita och skissa. Skapande med händer ger mig ett lugn och är väldigt avstressande.

Är skissandet en viktig del av graffkulturen?
Jag tycker att skissandet är en riktigt viktig del i graffkulturen, i alla fall för mig. För att utvecklas i sitt målande och personliga stil så behöver man nog lägga en massa timmar på att driva sig själv framåt och det gör man nog lättast om man prövar sig fram i skissandet. Blir så jäkla dyrt annars ha ha.

Det verkar som att skissandet hade mer plats och betydelse förr i svensk graffkultur, är det bara jag eller känner du likadant?
Jag tycker nog som du i den frågan att skissandet hade mer plats förr. Jag och mina polare hade skisskvällar typ en gång i veckan och då kunde det dyka upp ca 6-8 pers för att rita och skissa i varandras böcker. Det saknar jag lite grann.

Du fick tidigt barn och blev pappa. Ändå har du hållit uppe graffitimålandet och fortsatt. Hur har det gått ihop, graffen och ”pappandet”?
Jo det stämmer att jag blev pappa rätt tidigt. 1993 fick jag min första dotter och det satte väl en del käppar i målarhjulet. När kompisarna hängde i tågyarden så satt man med nappflaskan i handen och matade barn. Jo det sved väl lite grann att veta att dom körde på, men man fick väl ta chanserna till att måla när man kunde. Blev en jäkla massa skisser istället…

Vilka graffitimålare har du målat med som imponerat på dig på något sätt?
Oj det är en hel drös med sådana. Men för att nämna några så är det min vän Ance, otroligt skicklig konstnär och god vän. Andra som jag målat med är Kaos, Skil, Erse, otroligt trevliga och duktiga konstnärer. Verkar som att jag dras till trevliga människor.

Vilket land är favoriten att måla i?
Danmark är min favorit. Gillar scenen där. Mer avslappnat folk.

Någon kommentar om graffitikulturen och scenen i Sverige?
Hmm har nog inte så stor koll på dagens scen. Men det ploppar upp en del sköna målningar runt om i Sverige. Finns jäkligt duktiga och inspirerande målare!

Vad tycker du om tågscenen i Sverige?
Tycker det är väldigt synd att det bara rullar snabba grejer på tågen. Men absolut kan en snabb målning vara väldigt svängig och inspirerande att se på. Bra att det körs… Har aldrig varit någon riktig aktiv tågmålare. Men visst har jag varit där och petat några gånger både på tunnelbana och pendeln.

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?
Oj det är flera men jag diggar Bando och hans stil. Skize är också en som man ser upp till, sjukt duktig.

Vilken burk gillar du mest?
Belton är riktig nice. Men det finns så mycket märken att välja mellan och väldigt liten skillnad mellan dom olika märkena. Bara burkarna täcker och har ett bra tryck så funkar det nog. Saknar lukten från Auto K!

Vilken cap gillar du mest?
Newyork fat är ju alltid en nice kompis. Den kan man både fylla skönt snabbt med den och få sköna linjer.

Vad handlar graffiti om för dig?
Träffa nya människor som har samma intresse.

Vad vill du säga till nya och yngre graffitimålare? Något tips att skicka med?
Skissa och träna mycket. Kul att ni tog er tid att läsa. Tack!

Hur ser ditt kreativa/skapande/målande ut idag 2020?
Ja jag är inte superaktiv med just burkmåleri längre men är väl mer en paddmålare . Har ju skaffat mig en iPad och skissar väldigt mycket digitalt. Det är väl där man är just nu men absolut kliar det i fingrarna emellanåt att måla med riktig spray .
Har ju inte släppt graffen och det känns bra det och jag kommer nog aldrig göra det heller som det känns .
Många människor som drar i mig å säger att jag ska ut mer och det känns ju roligt.

Tack Goner! Vi önskar dig fortsatt lycka till med målandet! Blessings! / Victor