Sprejburken står för det onda

Nyligen fick vi kontakt med Ossian Lindvall som berättade hur han på en ungdomsgård i södra Stockholm var ombedd att göra en väggmålning. Allt var frid och fröjd till en början, han skulle använda sig av sprejfärg vilket personalen på ungdomsgården inte hade något emot. Motivet var inte graffiti (sprej kan användas till mer är graff). Eftersom lokalen som ägs av Södermalms stad och alltså lyder under Södermalms stadsdelsnämnd skulle de godkänna rummets inredning där både väggmålning och möbler ingick. När de fick reda på att Ossian ville måla med sprejfärg stoppade dom allt stöd för målningen och mer eller mindre förbjöd honom att måla med sprejfärg oavsett motiv.

– Jag blev riktigt förbannad men bestämde mig för att ändå göra målningen, med vägg färg istället. Jag valde att måla en stor sprej-cap i protest, en symbol för graffitikulturen och dess uttryck. Nolltoleransen inskränker på vår frihet att uttryck oss, speciellt för ungdomar, den går emot all som en demokrati ska stå för.

Vi håller med Ossian om detta och tycker att det är väldigt problematiskt när en teknik förbjuds. Sprejburken uppfanns på 1920-talet, ska denna uppfinning behöva lida för trångsynt politik? I sådant fall kan de väl också förbjuda butiker som säljer färgen och blocka de sidor på internet där det går att beställa…

Ossian gjorde sin målning med väggfärg, här ser nu hur.

Tack Ossian! Hur du varit med om något liknande? Hör av dig till oss och berätta.

Ossian Lindvall – Fria Konsten from Max Hagberg on Vimeo.

Comments are closed.