Art of the Streets 2012

Art of the Streets 2012 var det tredje året i rad som Riksteatern anordnade detta gatukonstkonvent på Södra Teatern i Stockholm. Här finns bilder och videor från evenemanget. Förs, ett samtal med personerna bakom Art of the Streets om dessa tre år.

Debatten med alla riksdagspartier förutom SD om hur framtiden ser ut här i Stockholm vad det gäller nolltolerans och öppna väggar.

Del 1


Debatt del 2

Riksteaterns gatukonstkonvent Art of the Streets slog publikrekord 2011 och visade hur stort intresset för graffiti, gatukonst och den pågående debatten om Stockholm stads nolltolerans är. De närmare 6000 besökarna visade också att intresset återfinns i alla åldrar. Allt från treåringar till 80-åringar stod i kö för att få chansen att måla på den öppna väggen där alla uttrycksformer var tillåtna, en möjlighet som inte annars erbjuds medborgarna i Stockholm.

 

Art of the Streets 2012 presenterar stolt

BONIFACE MWANGI (Kenya)
Den prisbelönte bildjournalisten Boniface Mwangi, som bland annat arbetat på tidningen The Standard i Kenya och utsetts till årets bildjournalist av CNN, har under många år försökt få den kenyanska befolkningen att få upp ögonen för de skandaler, den korruption och den ineffektivitet som han anser präglar regimen i Kenya. Tillsammans med graffitikonstnärer sprider han nu sitt politiska budskap på väggarna i huvudstaden Nairobi och når samtidigt internationell uppmärksamhet med sitt projekt. Boniface Mwangi har arresterats, fått sina kameror sönderslagna och blivit portad på Facebook för sina åsikters skull, men trots det fortsätter kampen mot korruptionen. I sommar kommer han till Art of the Streets tillsammans med Swift och Uhuru som båda är en del av konstnärskollektivet.

MARE139 (US)
Skulptören och målaren Carlos Rodriguez började sin konstnärliga bana i New Yorks “the Golden Era” (1975-1985) under det legendariska namnet Mare 139. Han var en av de första att föra in graffitin i konstgallerierna och har sedan dess varit en viktig röst för gatukonsten genom åtskilliga utställningar och föredrag i USA och Europa. Nyligen öppnade en utställning i New York som sammanfattar hans 36-åriga karriär.

POSE (US)
Som en av Chicagos största och internationellt mest erkända graffitikonstnärer började Pose sin konstnärliga bana under Chicago-graffitins gyllene era. Nu 20 år senare är han fortfarande lika aktuell med graffiti och gatukonst vid sidan om kommersiella projekt och komplex konst. Hans verk har synts i mängder av magasin, böcker och filmer.

BATES (DK)
Danske målaren Bates är en internationellt erkänd graffitikonstnär som varit aktiv ända sedan 1984 och har nått legendstatus inom graffitiscenen. Hans verk finns att beskåda över hela världen och han förekommer flitigt i böcker om graffiti. Förutom att måla på väggar och duk har han även gjort design åt en mängd olika företag.

MSCR (S)
MSCR är utbildad konstnär och har sedan år 2000 organiserat graffitiworkshops för olika åldersgrupper. Hon har målat graffiti sedan mitten av 90-talet och är verksam både i Sverige och internationellt. Stilen är präglad av den nordiska graffititraditionen och hennes målningar är oftast enkla och spontana.

GOUGE (S)
Gouge från Stockholm har målat graffiti sedan tidigt 90-tal och koncentrerar sig idag mestadels på stora färgmålningar med mycket figurer. Han inspireras bland annat av science fiction och hans figurer tillhör det svenska toppskiktet. Gouge har deltagit i internationella utställningar, gjort offentlig utsmyckning och är en rutinerad workshopledare.

K65 (SF)
Den finska prisbelönta gatukonstgruppen K65 har fått stor uppmärksamhet i media de senaste åren. En av anledningarna till det är att kravet för att vara med i gruppen är att man är över 65 år gammal. De här pensionärerna visar kanske tydligare än några andra att graffiti är en konstform för alla.

KARMA (S)
Konstnären Jenny Palén från Stockhom har en magisterexamen från Kungliga Konsthögskolan och jobbar förutom med graffiti även med videokonst, installationer, musikvideor och skulpturer. Hon har fått i uppdrag att utsmycka flera offentliga platser och driver i Stockholm även galleriet Bastard.

SEKSIE (S)
Som den konstnärliga halvan av den uppmärksammade studion Salong Betong är Bleckan kanske mest känd som tatuerare, men på Art of the Streets 2012 återupptar han sitt gamla graffiti-alias Seksie och visar att han har kvar sina färdigheter från förr.

 

Art of the Streets on Tour

1-2 september UMEÅ
8-9 september SKELLEFTEÅ
22 september LINKÖPING
29 september OXELÖSUND
30 september NYKÖPING

 

Den öppna väggen
Riksteatern kommer även i år att använda en 14 meter lång turnébuss som mobil graffitivägg under Art of the streets on Tour. Bussen fungerar också som transportmedel under turnén och färdas mellan städerna som en rullande, ständigt förnyad gatukonstutställning. Vid varje turnéstop är väggen öppen att måla på för alla som vill, såväl konstnärer som besökare. Väggen används också i samband med de inbjudna konstnärernas livemålningar och workshops.

Livegraffiti – SEKSIE
Med på turnén följer graffitikonstnären SEKSIE, även känd som Bleckan från tatueringsstudion Salong Betong och SVT-serien ”Danne och Bleckan”. På Art of the Streets återupptar han sitt gamla graffiti-alias SEKSIE och visar att han har kvar sina färdigheter från förr.

Workshop
I anslutning till den flygande väggen finns det möjlighet för vem som helst, konstnär eller amatör, att delta i den två timmar långa workshop som arrangeras under dagen. Anmälan på plats eller i förväg till lokal arrangör.

Föreläsning
Riksteaterföreningen Graffitifrämjandet arrangerar på varje turnéort en föreläsning. Hugo Röjgård, ordförande för Graffitfrämjandet, berättar om graffiti som konstform och svarar på publikens frågor.
Graffitifrämjandet arbetar för att höja graffitins status som konstnärligt uttryck genom att sprida kunskap om graffiti, gatukonst och närliggande uttryck både lokalt och på riksnivå. Graffitifrämjandet arbetar också för att svenska städer ska utarbeta en toleranspolicy som innefattar graffiti och gatukonst som välkomna och självklara inslag i stadsbilden.

Filmvisning – VIGILANTE, VIGILANTE
Art of the Streets visar i år den omdiskuterade filmen ”Vigilante Vigilante: The Battle for Expression”, en film om vem som äger rätten till det offentliga rummet. Graffitikonstnären Max Good ger sig ut för att konfrontera tre ”graffiti vigilantes” som gör vad som helst för att stoppa graffiti och gatukonst.

När Riksteatern 2010 för arrangerade Art of the Streets, Sveriges första internationella gatukonstkonvent, blev det stor uppståndelse i Stockholm. Publiken strömmade till och media rapporterade under flera dagar. Rykte spred sig i landet och snart började folk höra av sig för att ge sitt stöd till Riksteaterns engagemang för konsten, och med efterfrågningar om gatukonstevents utanför Stockholm. Med anledning av detta startade Riksteatern förra året Art of the Streets on Tour som en fortsättning på konventet i Stockholm. Nu är det dags igen! I september skickar Riksteatern ut en 14 meter lång buss fylld av färg och kreativitet på turné. På plats i de fem aktuella turnéorterna erbjuds publiken helt gratis en unik inblick i graffitins värld, vare sig de är erfarna målare eller bekantar sig med konstformen för först gången.

Mer om Art of the Streets on Tour.